Forum

Notifications
Clear all

Δοσολογία ιατρικής κάνναβης: Γιατί λιγότερο μπορεί να είναι περισσότερο - United Patients Group


Phanis4
(@phanis4)
Active Member
Joined: 3 weeks ago
Posts: 8
Topic starter  

Δοσολογία ιατρικής κάνναβης: Γιατί λιγότερο μπορεί να είναι περισσότερο» από το United Patients Group

 

Πολλoί ασθενείς που χρησιμοποιούν ιατρική κάνναβη ακολουθούν μια υπερβολικά επιθετική προσέγγιση στη θεραπεία. Εάν το να «πιεί» κάποιος μια «φούντα» ή ένα τετράγωνο σοκολάτας βοηθά λίγο, τότε μια ολόκληρη «φούντα» ή μια ολόκληρη σοκολάτα θα βοηθήσει πολύ, σωστά; όχι ακριβως. Σε πολλές περιπτώσεις, ενώ η λήψη περισσότερης κάνναβης θα σας «φτιάξει» περισσότερο, δεν θα σας κάνει απαραίτητα πιο υγιείς. Στην πραγματικότητα, η μείωση της δοσολογίας σας μπορεί πραγματικά να την κάνει πιο αποτελεσματική.

Ο Δρ Dustin Sulak, Διευθυντής Ιατρικής της Dustinclinics στη Νέα Αγγλία, όπου αυτός και οι συνάδελφοί του θεραπεύουν σχεδόν 20.000 ασθενείς με ιατρική κάνναβη ως μέρος μιας ολοκληρωμένης ιατρικής προσέγγισης στην υγεία, διαπίστωσαν ότι πολλοί από τους ασθενείς του επωφελούνται περισσότερο από χαμηλές δόσεις. Έχουν καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερες παρενέργειες.

«Όταν ξεκίνησα την πρακτική μου, με εξέπληξε ότι μερικοί ασθενείς χρησιμοποιούσαν πολύ χαμηλές δόσεις (π.χ. μία «τζούρα»), ενώ άλλοι ασθενείς χρειάζονταν πολύ υψηλότερες δόσεις (π.χ. ένα τσιγάρο ή ένα ισχυρό βρώσιμο) για να επιτύχουν τα βέλτιστα οφέλη», σημειώνει ο Δρ. Σουλάκ. «Με την πάροδο του χρόνου, άρχισα να παρατηρώ ότι οι περισσότεροι ασθενείς που χρησιμοποιούν μικρές ποσότητες κάνναβης είχαν καλύτερα και πιο βιώσιμα αποτελέσματα από ό,τι οι αντίστοιχες υψηλές δόσεις σε παρόμοιες καταστάσεις. Τελικά ανακάλυψα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια συγκεκριμένη δόση κάνναβης, κάτω από την οποία θα βιώσουν σταδιακά μια αύξηση στα οφέλη για την υγεία με την πάροδο του χρόνου και πάνω από την οποία θα αρχίσουν να χτίζουν ανοχή, να βιώνουν μειωμένα οφέλη και περισσότερες παρενέργειες. "

Η προκλινική έρευνα υποστηρίζει αυτές τις παρατηρήσεις, καταδεικνύοντας ότι η χορήγηση κανναβινοειδών μπορεί να ρυθμίσει τη λειτουργία του συστήματος ενδοκανναβινοειδών σε οξείες και χαμηλότερες δόσεις μέσω αυξημένης παραγωγής ενδοκανναβινοειδών, έκφρασης υποδοχέα κανναβινοειδούς και συγγένειας υποδοχέα κανναβινοειδών, καθώς και να ρυθμίζει το σύστημα ενδοκανναβινοειδών. Λειτουργεί με επίμονο αγωνισμό (π.χ. μακροχρόνιες υψηλές δόσεις) μέσω εσωτερικοποίησης της μεμβράνης του  υποδοχέα ενδοσώματος. Αυτό το φαινόμενο δοσολογίας είναι γνωστό ως καμπύλη διφασικής δόσης-απόκρισης.

Ο Δρ Sulak έχει αλλάξει σε πολλούς ασθενείς τις δόσεις σε μόλις 3-5 mg με το «πρωτόκολλο ευαισθητοποίησης», το οποίο βοηθά τους τρέχοντες χρήστες να επαναφέρουν το σύστημα ενδοκανναβινοειδών τους. Μετά από μόλις έξι ημέρες στο πρωτόκολλο, το 90% των ασθενών μπορεί να μειώσει τη δοσολογία τους με βελτιωμένα οφέλη. Οι ασθενείς του έχουν μέση μείωση 56%.

«Αυτή η μείωση όχι μόνο βελτιώνει τα οφέλη και μειώνει τις παρενέργειες - εξοικονομεί πολλά χρήματα στους ασθενείς και πιθανώς καθιστά περισσότερη κάνναβη διαθέσιμη για όσους έχουν περιορισμένη πρόσβαση», λέει ο Δρ.

Η Δρ. Bonni Goldstein, Διευθύντρια Ιατρικής των Canna-Centers, που βρίσκονται σε όλη την Καλιφόρνια, έχει παρατηρήσει παρόμοια αποτελέσματα με τους ασθενείς της. «Πολλοί από τους ασθενείς μου που χρησιμοποιούν χαμηλές δόσεις για πόνο, διάθεση και ύπνο διαπιστώνουν ότι οι χαμηλές δόσεις δίνουν τα αποτελέσματα που αναζητούν και με την πάροδο του χρόνου, λόγω της ενίσχυσης του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος τους, διαπιστώνουν ότι δεν χρειάζονται τόσο πολύ φυτοκανναβινοειδή για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων".

Οι παρατηρήσεις της υποστηρίζονται από μια μελέτη από το Κέντρο Ερευνών Ιατρικής Κάνναβης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, η οποία εξέτασε την κάνναβη για τη θεραπεία του νευροπαθητικού πόνου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που χρησιμοποίησαν κάνναβη μικρής δόσης (1,29%) αισθάνθηκαν τόσο ανακούφιση από τον πόνο όσο οι ασθενείς που χρησιμοποίησαν κάνναβη μεσαίας δόσης (3,53%).

Γιατί γίνεται αυτό; Η λειτουργία του συστήματος ενδοκανναβινοειδών του σώματος και η αλληλεπίδρασή του με τα φυτοκανναβινοειδή (από το φυτό κάνναβης) δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή - η ημι-νομική κατάσταση της μαριχουάνας το καθιστά δύσκολο να μελετηθεί. Ο Δρ. Sulak και η Δρ Goldstein υποθέτουν ότι οι μικρές δόσεις φυτοκανναβινοειδών ενισχύουν το ενδοκανναβινοειδές σύστημα, ενώ οι μεγαλύτερες δόσεις αναγκάζουν το σύστημα χαλαρώσει, καθιστώντας τους υποδοχείς λιγότερο ανταποκρινόμενους.

«Τα κανναβινοειδή έχουν διτροπικά αποτελέσματα», εξηγεί ο Δρ Allan Frankel, Διευθύνων Σύμβουλος της AllanPhotoMedical Services στη Σάντα Μόνικα. "Αυτό σημαίνει ότι γενικά, η χαμηλή δόση και η υψηλή δόση μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα."

Η εξήγηση αυτή παραπέμπει σε μελέτες της GW Pharmaceuticals, κατασκευαστές του Sativex, που δείχνουν καλύτερα αποτελέσματα από χαμηλές ή μεσαίες δόσεις από ότι με τις υψηλές δόσεις. Μια μελέτη ασθενών με καρκίνο διαπίστωσε ότι οι χαμηλές δόσεις (1-4 ψεκασμοί την ημέρα) είχαν ως αποτέλεσμα στατιστικά σημαντική μείωση του πόνου και της διαταραχής του ύπνου, ενώ οι υψηλές δόσεις (11-16 ψεκασμοί την ημέρα) δεν είχαν ως αποτέλεσμα καλύτερα αποτελέσματα, αλλά προκάλεσαν πολύ υψηλότερο ποσοστό εγκατάλειψης (22%, έναντι 5% στην ομάδα χαμηλών δόσεων).

Οι ασθενείς με καρκίνο συνήθως αντιμετωπίζονται με εξαιρετικά υψηλές δόσεις κάνναβης, αλλά ο Δρ Frankel αμφισβητεί την ορθότητα πίσω από αυτήν την προσέγγιση.

«Έχω δει τουλάχιστον 7 ασθενείς με καρκίνο του σταδίου IV που αρχικά ανταποκρίθηκαν στη δοσολογία RSO (Rick Simpson Oil), η οποία συχνά δοσολογείται τόσο υψηλά όσο ένα γραμμάριο την ημέρα, και μετά είχαν νέες μεταστάσεις, να πηγαίνουν σε χαμηλή δόση CBD: THC και να έχουν εκκαθάριση μεταστάσεων".

Επισημαίνει ότι κανείς δεν ξέρει τι δοσολογία ή πρόγραμμα είναι καλύτερο για τον καρκίνο. «Στην πραγματικότητα», λέει ο Δρ Φρανκέλ, «πιθανώς ορισμένες διαφορετικές αναλογίες κανναβινοειδών και δόσεις για ορισμένους έχουν αντικαρκινικά αποτελέσματα μέσω πολλών μηχανισμών». Λέει ότι, κατά μέσο όρο, σε πολλές ασθένειες, οι πιο άρρωστοι ασθενείς του χρησιμοποιούν μια δόση περίπου 30-40 mg κανναβινοειδών - πολύ χαμηλότερη από τη σύσταση του RSO.

Ο Δρ Sulak προειδοποιεί ότι ενώ γενικά βλέπει καλύτερα αποτελέσματα από χαμηλότερες δόσεις, έχει παρατηρήσει ότι περίπου το 10% των ασθενών του ανταποκρίνονται μόνο σε πολύ υψηλές δόσεις - έως και 300-500 mg ανά δόση.

Εξηγεί, «Σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και οι οποίοι είναι πιο κοντά στην ισορροπία στη φυσιολογία τους είναι πιο πιθανό να πετύχουν με χαμηλότερες δόσεις, ενώ οι ασθενείς που ήταν πιο άρρωστοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί να απαιτούν επιθετική δόση για τον έλεγχο της διαδικασίας της νόσου και αργότερα θα είναι σε θέση να μετατρέψουν τις δόσεις σε χαμηλότερες, αφού θα είναι επίσης πιο κοντά στην υγεία και την ισορροπία». 

 

This topic was modified 2 weeks ago by CannabisInfo

ReplyQuote
Share: