Forum

Notifications
Clear all

ΕΥΡΕΣΗ ΤΕΛΕΙΑΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ : ΠΩΣ Η ΚΑΝΝΑΒΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ.


Ιωάννα Πατεράκη
(@ioanna-pateraki)
New Member Registered
Joined: 3 weeks ago
Posts: 1
Topic starter  
Εμείς οι άνθρωποι λειτουργούμε καλύτερα όταν όλα τα συστήματά μας αποδίδουν σε σταθερό βασικό επίπεδο.
Το σώμα μας προτιμά μια θερμοκρασία πυρήνα περίπου 98,6F (37,0C) και την αρτηριακή πίεση εντός εύρους εύρους 90-120 (συστολική) πάνω από 60-80 (διαστολική), σύμφωνα με την American Heart Association.
Όπως το ρολόι, διάφορα φυσιολογικά συστήματα συντονίζονται και συνεργάζονται για να διατηρούν το σώμα και τα διασυνδεδεμένα συστήματα του σε ισορροπία.
Αυτή η σταθερή κατάσταση είναι γνωστή ως ομοιόσταση. Και αποδεικνύεται ότι η κάνναβη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρησή της.
Βρείτε το στέλεχος σας και πού να το πάρετε κοντά
Όταν κάτι δεν πάει καλά
Η ομοιόσταση του σώματος συνήθως πετάγεται με μία επέμβαση κάθε φορά. Όταν χαλάει η ομοιόσταση από κάποια αιτία, τότε είναι που τα συστήματα ανατροφοδότησης μας - αρνητικοί και θετικοί βρόχοι ανατροφοδότησης - μπαίνουν στο παιχνίδι.
Όταν η εσωτερική μας θερμοκρασία αυξάνεται ή μειώνεται, το σώμα δημιουργεί θερμότητα καίγοντας θερμίδες ή την απελευθερώνει μέσω εφίδρωσης. Αυτή είναι μια διαδικασία ομοιόστασης. Όταν το σάκχαρο στο αίμα μας αυξάνεται, αισθανόμαστε διψασμένοι - μια άλλη πτυχή του ομοιοστατικού συστήματος - και σβήνοντας το αραιώνουμε τη συγκέντρωση σακχάρου στο εξωκυτταρικό υγρό. Και πάλι: ομοιόσταση.
Επιστρέφοντας τα πράγματα σε μια ομοιόμορφη κατάσταση.
Πολλές συνεισφορές συμβάλλουν στην κατάσταση της ομοιόστασης κάθε ατόμου - συμπεριλαμβανομένων της γενετικής, της διατροφής, της φυσικής κατάστασης, της ψυχικής υγείας και των περιβαλλοντικών παραγόντων.
Μια διαταραχή του ενδοκρινικού συστήματος , του νευρικού συστήματος ή ενός τραυματικού συμβάντος όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να ρίξει ένα κλειδί στην ομοιοστατική κατάσταση κάποιου. Όταν συμβεί αυτό, το σώμα θα εργαστεί για να επιστρέψει σε μια ομοιόμορφη κατάσταση, τραβώντας συγκεκριμένα όργανα ή ιστούς στο παιχνίδι για να επιστρέψει την ισορροπία στο σύστημα.
Σχετίζεται με την κάνναβη η ομοιόσταση;
Πώς η κάνναβη βοηθά να καταπραΰνουν τα συμπτώματα της χρόνιας ασθένειας
Ορίστηκε τη δεκαετία του 1930
Ο Walter Bradford Cannon, ο Αμερικανός φυσιολόγος που περιέγραψε για πρώτη φορά την ανταπόκριση «μάχης ή πτήσης» του σώματος με επιστημονικούς όρους, μας έδωσε επίσης τη θεμελιώδη έννοια της ομοιόστασης.
Όταν το πρώτο έργο της ομοιόστασης του Cannon δημοσιεύτηκε στο βιβλίο του 1932 The Wisdom of the Body , η επιστήμη δεν γνώριζε το ενδοκανναβινοειδές σύστημα του σώματος. Αλλά σήμερα το κάνουμε - και γνωρίζουμε ότι παίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της ομοιόστασης.
Ο ρόλος των ενδοκανναβινοειδών
Το σύστημα ενδοκανναβινοειδών (ECS) είναι ένα σύμπλεγμα ενζύμων, λιπιδίων σηματοδότησης και των υποδοχέων CB1 και CB2.
Το ECS είναι αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας του υποθάλαμου, ενός κρίσιμου σημαντικού αδένα που βρίσκεται μέσα στον εγκέφαλο. Ο υποθάλαμος διατηρεί μια ισορροπία μεταξύ του ενδοκρινικού και του νευρικού συστήματος - μια άλλη περίπτωση ομοιόστασης.
Το ECS συμβάλλει στη διατήρηση της σταθερότητας και της λειτουργίας σε καθημερινή βάση. Όταν βιώνουμε πράγματα όπως πόνο ή ναυτία, το σύστημα ξεκινά για να μας φέρει πίσω σε μια σταθερή κατάσταση.
Ανεπάρκειες ενδοκανναβινοειδών.
Τα ενδοκανναβινοειδή είναι κανναβινοειδή που παράγονται από το ανθρώπινο σώμα. Είναι κατασκευασμένα μέσα σε κυτταρικές μεμβράνες και συντίθεται κατά παραγγελία.
Τα πρωτογενή ενδοκανναβινοειδή, η ανανδαμίδη και η 2-AG,( η αντίστοιχη δηλαδή THC που βρίσκεται στην κάνναβη) δρουν ως μόρια αγγελιοφόρων λιπιδίων. Με δέσμευση σε υποδοχείς που υπάρχουν σε διάφορα κύτταρα, μπορούν να ρυθμίσουν τους μοριακούς μηχανισμούς του κυττάρου, αποκαθιστώντας την ισορροπία και βελτιστοποιώντας τη δραστηριότητα.
Η κάνναβη περιέχει φυτοκανναβινοειδή, τα οποία είναι κανναβινοειδή που προέρχονται από ένα φυτό. Αυτά ενεργούν επίσης ως αγωνιστές των υποδοχέων CB1 και CB2 του σώματος. (Ένας αγωνιστής είναι μια ουσία που ξεκινά μια απόκριση όταν συνδυάζεται με έναν υποδοχέα.)
Σχετίζεται με
Γνωρίστε το "Bliss Molecule" Anandamide, ένα Cannabinoid που παράγει το σώμα σας
Μερικοί έχουν «ανεπάρκεια ενδοκανναβινοειδών»;
Ο Δρ Ethan Russo, ένας από τους κορυφαίους ερευνητές κανναβινοειδών στον κόσμο, υποστήριξε ότι υπάρχει «κλινική ανεπάρκεια ενδοκανναβινοειδών».
Ο Russo κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αφού ανέλυσε έρευνα που έγινε σε ασθενείς με ημικρανία, ινομυαλγία και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) που έλαβαν φάρμακα με βάση κανναβινοειδή.
Και οι τρεις καταστάσεις μπορούν να θεωρηθούν διαταραχές της ομοιόστασης. Δεν έχουν επίσης «αντικειμενικά συμπτώματα» και παραμένουν ανθεκτικά στη θεραπεία.
Ο Russo εντόπισε μια συλλογή από συναρπαστικές μελέτες που δείχνουν έλλειψη ενδοκανναβινοειδών, οι οποίες έγιναν εμφανείς είτε μέσω θεραπείας με φάρμακο με βάση κανναβινοειδή είτε μετρώντας τον τόνο κανναβινοειδών του θέματος της μελέτης χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία απεικόνισης όπως λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες ή σαρώσεις PET.
Στις περιπτώσεις που περιγράφει ο Russo, η κάνναβη έδειξε υπόσχεση στα αποτελέσματα του ασθενούς όταν μια ανεπάρκεια ενδοκανναβινοειδών εμπλέκεται στην κατάσταση του ασθενούς.
Σχετίζεται με
Η ανεπάρκεια ενδοκανναβινοειδών παίζει ρόλο σε αυτές τις κοινές ασθένειες;
Η κάνναβη δεν είναι «στοχευμένο» φάρμακο.
Όσον αφορά την εύρεση αποδοχής μεταξύ των ιατρών στην κλινική πρακτική, ωστόσο, η χρήση εξωγενούς πηγής κανναβινοειδών όπως το φυτό κάνναβης μπορεί να είναι αμφιλεγόμενη, επειδή η κάνναβη δεν μπορεί ακόμη να στοχευτεί συγκεκριμένα στο σύστημα που είναι εκτός λειτουργίας.
Μερικοί γιατροί χαρακτηρίζουν την κάνναβη ως «βρώμικο φάρμακο» επειδή δεν φτάνει μόνο έναν υποδοχέα, ή ένα όργανο ή ένα σύμπτωμα. Πηγαίνει σε όλους τους υποδοχείς σε όλο το σώμα.
Ο Roger Pertwee είναι καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν και εκδότης του Handbook of Cannabis (Oxford University Press, 2014), ένα από τα οριστικά εγχειρίδια του τομέα. Προτιμά να ονομάσει την κάνναβη «θησαυρό» της ιατρικής.
Κάθε στέλεχος κάνναβης περιέχει ένα μοναδικό σκεύασμα κανναβινοειδών και τερπενίων που όταν καταναλώνονται μαζί, ως σύνολο φυτικών φαρμάκων, μπορούν να προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα αποτελεσμάτων. Ένας ασθενής μπορεί να αισθανθεί ανακούφιση από τα συμπτώματα από ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματά του, αλλά μπορεί επίσης να αισθανθεί υπνηλία, αίσθημα υψηλού, η θολούρα.
Η κάνναβη μπορεί να προσφέρει σημαντική ανακούφιση για εκείνους των οποίων οι καταστάσεις έχουν αστερισμό συμπτωμάτων, όπως μπορεί να συμβαίνει με ημικρανίες, ινομυαλγία και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), αλλά το πρωτόκολλο δεν ταιριάζει άψογα με την τρέχουσα ιατρική πρακτική της Δύσης.
Οι γιατροί είναι συνήθως εκπαιδευμένοι να συνταγογραφούν ένα φάρμακο ανά σύμπτωμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια στρώση συνταγών, ξεκινώντας με φάρμακα για τη διαχείριση συγκεκριμένων συμπτωμάτων που ακολουθούνται από άλλα για τον περιορισμό των ανεπιθύμητων ενεργειών του πρώτου φαρμάκου. Αυτό, επίσης, μπορεί να θεωρηθεί ως μια τεχνητά διαχειριζόμενη μορφή ομοιόστασης.

Πολίτες Υπέρ της Αποποινικοποίησης της Κάνναβης


ReplyQuote
Alexia Hibraj
(@alexiahibraj)
Reputable Member
Joined: 2 months ago
Posts: 301
 

@ioanna-pateraki καλήμερα 🌱


ReplyQuote
Share: